--ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ------ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ ΕΔ ΚΑΙ ΣΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΕ

....www.syndesmosee.org .... ... Η ΜΟΝΗ ΕΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ...

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η προκλητική Τουρκία αναβαθμίζει τις διεκδικήσεις της


Τη δική της θέση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυπωμένη σε χάρτες δίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Άγκυρα, με την παρουσίαση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της πολυσέλιδης έκθεσης του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Ναυτιλίας και Αεροναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, κ. Cagatay Erkiyes. 

Η έκθεση έχει τίτλο «Θαλάσσια οριοθέτηση και υπεράκτιες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο- Νομικές και πολιτικές Διαστάσεις- Πρόσφατες εξελίξεις» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ενεργειακό συνέδριο στην Άγκυρα την περασμένη άνοιξη.

Η Τουρκία, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το περιοδικό «Επίκαιρα», που βρίσκεται από χθες στα περίπτερα, διεκδικεί ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και ένα μεγάλο μέρος της υφαλοκρηπίδας της Ρόδου και της Καρπάθου, καθώς θέτει ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της τον 28ο Μεσημβρινό. 

Συγχρόνως, αμφισβητεί πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου σε θαλάσσιες ζώνες προς δυσμάς έξω από τα χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων, ενώ μέσω του ψευδοκράτους διεκδικεί δικαίωμα ερευνών ακόμη και νοτίως της Κύπρου, σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για τις οποίες διενεργεί ήδη διαγωνισμό η Λευκωσία.

Εκτός της αποτύπωσης σε χάρτη των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδιαφέρον έχει τόσο η περιγραφή του προβλήματος όσο και οι τρόποι επίλυσης του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών που προκρίνει η Άγκυρα και αφορούν, φυσικά, άμεσα και στην Ελλάδα.

Η οριοθέτηση επιτυγχάνεται με δύο τρόπους, όπως επισημαίνεται στην έκθεση: α) με διμερείς συμφωνίες και β)μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης διαιτησία». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει η περιγραφή των παραγόντων που πρέπει, σύμφωνα με την Τουρκία, να ληφθούν υπόψη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, καθώς σε αυτούς περιλαμβάνονται όχι μόνο οι «γεωγραφικές συνθήκες», αλλά και στοιχεία όπως η… «αλιευτική παράδοση, οικονομικά δεδομένα κ.λπ», σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας, που ως εθιμικό πλέον Δίκαιο αποτελεί τη βάση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν τα «Επίκαιρα», το τουρκικό έγγραφο αναφέρει τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την οριοθέτηση:

«Γεωγραφικές συνθήκες: Γενική διαμόρφωση των ακτών, το μήκος της ακτογραμμής, η απόσταση μεταξύ των σχετικών ακτών, η θέση των χερσαίων συνόρων και η κατεύθυνσή τους σε σχέση με τη θάλασσα και, τέλος, η παρουσία νησιών, το μέγεθός τους και η θέση τους. 

Μη γεωγραφικές συνθήκες: Γεωλογικοί και γεωμορφολογικοί παράγοντες, αλιευτικές πηγές και η αλιευτική παράδοση, περιβαλλοντικοί παράγοντες, δικαιώματα και συμφέροντα ναυσιπλοΐας, θέματα ασφαλείας και άμυνας, οικονομικά δεδομένα, ιστορικά δικαιώματα, κοινά αποθέματα ορυκτών και η ιστορία των δραστηριοτήτων για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην περιοχή».

Τι δείχνουν οι χάρτες

Στο χάρτη 1 παρουσιάζεται το όριο το οποίο θεωρεί η Τουρκία ότι αποτελεί τη βάση οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Αναφέρεται ότι το μήκος των ακτών είναι 1.792 χλμ. για την Τουρκία και 1.062 χλμ. για την Αίγυπτο, ενώ γίνεται και διαχωρισμός σε ό,τι αφορά στα όρια μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δυτικά της Κύπρου, με την Τουρκία να έχει 8.969 χλμ. και την Αίγυπτο 850 χλμ. 



Στην αποτύπωση του χάρτη αυτού φαίνεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει για την Κύπρο κανένα δικαίωμα υφαλοκρηπίδας πέραν των 12 ναυτικών μιλίων και ταυτόχρονα τραβά γραμμή με την οποία διαγράφει κάθε δικαίωμα του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες. «Πριονίζει» την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και της Καρπάθου.

Στο χάρτη 2 αποτυπώνονται όλες οι άδειες ερευνών που έχει εκδώσει το τουρκικό κράτος για λογαριασμό της ΤΡΑΟ. Ο χάρτης δείχνει ότι όχι μόνο επικαλύπτονται Οικόπεδα για τα οποία έχει ήδη εκδώσει άδεια η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά επιχειρείται να υπερκαλυφθεί και μια πολύ μεγάλη περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου-Κύπρου-Κρήτης, περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τουρκικές άδειες ερευνών. 



Αναλυτικά παρατίθενται στο χάρτη 3 με συντεταγμένες, ολόκληρες οι περιοχές για τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί 2D σεισμικές έρευνες νότια και δυτικά της Κύπρου αλλά και μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2011 (όταν η Αθήνα περιοριζόταν σε κάποια διαβήματα για τις έρευνες που πραγματοποιούσε το «Πίρι Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα).



Με την επισήμανση ότι το Καστελόριζο έχει έκταση μόλις 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 2 ναυτικά μίλια από την τουρκική ακτή, η Άγκυρα επιχειρεί να αποδείξει ότι το ελληνικό νησί πρακτικά δεν έχει δικαίωμα επί θαλάσσιων ζωνών. 

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η Κύπρος. Ενώ η Άγκυρα σπεύδει να δηλώσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι δεν έχει διεκδικήσεις νοτίως ή ανατολικά της Κύπρου, αμφισβητεί πλήρως τη Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου (2003) μη αναγνωρίζοντας πρακτικά το δικαίωμα θαλάσσιων ζωνών πέραν των 12 ναυτικών μιλίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Άγκυρα μάλιστα, έχει θέσει το όριο 32 16’ 18” Ε ως το όριο για την προς δυσμάς επέκταση των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών και το όριο του 28ου Μεσημβρινού ως εξωτερικού ορίου της τουρκικής υφαλοκρηπίδας (χάρτης 4).



Σε ότι αφορά στην περιοχή της Κύπρου, υπάρχει αναφορά στις 2D σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το «Πίρι Ρέις» από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2011 στο Οικόπεδο G, για το οποίο είχε, υποτίθεται, παραχωρήσει στην ΤΡΑΟ άδεια από το ψευδοκράτος. 

Το συγκεκριμένο Οικόπεδο, ευρισκόμενο στο νότιο μέρος της Κύπρου, υπερκαλύπτει την κυπριακή ΑΟΖ και απέχει μόλις μερικές δεκάδες μίλια από τη γεώτρηση της «Αφροδίτης», ενώ μεγάλο μέρος της κυπριακής υφαλοκρηπίδας υπερκαλύπτεται από τα Οικόπεδα Ε και F που παράνομα έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ. 

Η Τουρκία, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κύπρου επί υφαλοκρηπίδας δυτικά των ακτών της, υποστηρίζει ότι τα Οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ υπερκαλύπτουν τουρκική υφαλοκρηπίδα (χάρτης 5) και εκτοξεύει απειλές εναντίον της Λευκωσίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου